Αθήνα | Χαλάνδρι

Ακράτεια Ούρων

Η ακράτεια ούρων στις γυναίκες είναι μια ευαίσθητη πάθηση που τις περισσότερες φορές «δεν συζητιέται δυνατά». Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έως και το 95% των γυναικών έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ακράτειας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, τόσο σε νεαρή όσο και σε πιο ώριμη ηλικία.

Ακράτεια Ούρων

Η ακράτεια είναι μια κοινή πάθηση μεταξύ των γυναικών, η οποία μπορεί να τις επηρεάσει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η ακούσια ούρηση συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ως αποτέλεσμα της διαφορετικής ανατομικής δομής του γυναικείου ουρογεννητικού συστήματος, η ακράτεια ούρων συνήθως διαγιγνώσκεται στις γυναίκες. Στους άνδρες, αυτό το πρόβλημα είναι λιγότερο συχνό. Μόνο το 6,5% περίπου των ανδρών κάτω των 65 ετών πάσχει από ακράτεια ούρων.

Ένα άτομο που πάσχει από ακράτεια ούρων έχει δραματικά χειρότερη ποιότητα ζωής, υψηλότερο κίνδυνο ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών και προβλήματα στις επαγγελματικές, κοινωνικές, οικογενειακές και οικιακές λειτουργίες. Πολύ συχνά, αυτό το πρόβλημα δεν είναι μια ανεξάρτητη ασθένεια, αλλά γίνεται εκδήλωση παθολογικών διεργασιών ποικίλης προέλευσης. Σε αυτή την περίπτωση, η προσέγγιση της θεραπείας θα πρέπει να προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την υποκείμενη νόσο. Οι γιατροί λένε ότι το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο οξύ εάν οι ασθενείς αναζητούσαν θεραπεία αμέσως μόλις έδειχναν συμπτώματα, όχι απλώς χρησιμοποιώντας ουρολογικά επιθέματα.

Τύποι Ακράτειας Ούρων

Το σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης ορίζεται επίσημα ως επείγουσα ανάγκη για ούρηση, με ή χωρίς επείγουσα ακράτεια, συνήθως με συχνοουρία και νυκτουρία (ανάγκη αφύπνισης και ούρησης τη νύχτα), απουσία ουρολοίμωξης ή άλλης εμφανούς παθολογίας.

Ακράτεια ούρων από πίεση – ακούσια απώλεια ούρων κατά το γέλιο, το βήχα, το φτέρνισμα, τη σωματική δραστηριότητα, ως αποτέλεσμα της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης.

Η επείγουσα ακράτεια είναι η απώλεια ούρων χωρίς ή με ακαταμάχητη παρόρμηση, ως αποτέλεσμα υπερδραστηριότητας της ουροδόχου κύστης. Η συνεχής επιθυμία για ούρηση αναγκάζει τις γυναίκες να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την τουαλέτα.

Μικτή ακράτεια ούρων: Συνδυασμός ακράτειας ούρων από στρες και επείγουσας ανάγκης, κατά την οποία υπάρχει απώλεια ούρων τόσο κατά το γέλιο, το βήχα, το φτέρνισμα, την άσκηση ή την αλλαγή θέσης του σώματος, όσο και με μια επείγουσα ανάγκη για ούρηση.

Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων αυξάνεται η ψυχοσυναισθηματική ευερεθιστότητα.

Τι προκαλεί την ακράτεια ούρων στις γυναίκες

Στην πραγματικότητα, η ακράτεια ούρων στις γυναίκες μπορεί να αναπτυχθεί για πολλούς λόγους. Η διάγνωση ακράτειας θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με πλήρη ιατρική αξιολόγηση για να αποκλειστούν αναστρέψιμες αιτίες.

Μια πλήρης ανασκόπηση του ιστορικού του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων των συννοσηροτήτων, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός κατάλληλου σχεδίου θεραπείας.

Πολλές μετρήσεις που αξιολογούν τη ροή των ούρων περιλαμβάνονται στις ουροδυναμικές αξιολογήσεις, όπως η ένταση ροής, η υπολειπόμενη ούρηση, η κυστομετρία πλήρωσης, η πίεση της ουροδόχου κύστης και η πίεση της ουρήθρας. Αυτές οι αξιολογήσεις δίνουν μια λεπτομερή περιγραφή της λειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και είναι χρήσιμες για την επιλογή της καλύτερης προσέγγισης διαχείρισης ή την ανάλυση των αποτυχιών της θεραπείας.

Η θεραπεία της ακράτειας ούρων περιλαμβάνει μη φαρμακευτικές, ιατρικές και χειρουργικές μεθόδους. Εκτός από τις φαρμακευτικές θεραπείες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συμπεριφορική θεραπεία. Ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης που απαιτεί συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα με συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...