Ειδικός Αναπαραγωγής – Λέκτορας, Η.Π.Α.

Ωοληψία

Πρόκειται για τη διαδικασία λήψης ωαρίων από τις ωοθήκες. Πραγματοποιείται περίπου 36 ώρες μετά τη χορήγηση ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (b-hCG) και αφού η γυναίκα παραμένει νηστική (χωρίς να έχει φάει ή πιεί τίποτα) για τουλάχιστον 8 ώρες.

Ωοληψία

Παράλληλα, γίνεται χορήγηση ελαφράς μέθης για την αποφυγή πόνου, ενώ δεν απαιτείται η μεταφορά της γυναίκας στο νοσοκομείο. Μάλιστα, σε περιπτώσεις γυναικών με φυσικό κύκλο ή γυναικών που έχουν λίγα ωάρια, η διαδικασία μπορεί να γίνει και χωρίς αναλγησία.

Η διαδικασία της ωοληψίας διενεργείται από το γυναικολόγο με τη χρήση μιας βελόνας, η οποία προσαρμόζεται στη κολπική κεφαλή των υπερήχων και συνδέεται με ένα σύστημα αναρρόφησης. Τα ωοθηλάκια παρακεντώνται χρησιμοποιώντας τη βελόνα, η οποία διεισδύει στον κόλπο, και το περιεχόμενό του αναρροφάται σε ειδικά σωληνάρια.

Μετά τη συλλογή των δειγμάτων και τον διαχωρισμό των ωαρίων από το ωοθυλακικό υγρό, ο εμβρυολόγος τα εισάγει σε τρυβλία που περιέχουν το θρεπτικό μέσο. Κατόπιν, τα τρυβλία τοποθετούνται σε επωαστικό κλίβανο με κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας (σκοτινό περιβάλλον με θερμοκρασία 37ºC, ατμόσφαιρα 5% CO2 και υγρασία 100%).
Εφόσον, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο σύντροφος της γυναίκας που έχει υποβληθεί στη διαδικασία καλείται να δώσει σπέρμα για να ακολουθήσει η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο αριθμός των ωαρίων που θα συλλεχθούν με τη διαδικασία της ωοληψίας ενδέχεται να διαφέρει από τον αριθμό των ωοθυλακίων στο υπερηχογράφημα καθώς συχνά δεν υπάρχουν ωάρια σε όλα τα ωοθηλάκια. Ωστόσο, η λήψη ωαρίων σε ποσοστό 70–80% θα πρέπει να θεωρηθεί ικανοποιητική.

Μετά το πέρας της ωοληψίας, η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην οικία της ενώ συνίσταται ξεκούραση, αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, κατανάλωση ελαφριών γευμάτων και λήψη άφθονων υγρών για 24 ώρες. Η χορήγηση προγεστερόνης με τη μορφή κολπικού τζελ ή υπόθετων, μικρές δόσεις ασπιρίνης και κορτιζόνης, αντιβιοτικών και περιστασιακά δισκίων οιστρογόνων θα πρέπει να ξεκινά ταυτόχρονα ως υποστηρικτική αγωγή. Για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, αυτή η διαδικασία έχει στόχο να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να προετοιμάσει σωστά το ενδομήτριο για να λάβει το γονιμοποιημένο ωάριο.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...