Ειδικός Αναπαραγωγής – Λέκτορας, Η.Π.Α.

Σπερματέγχυση

Κατά τη διάρκεια της ενδομητρικής σπερματέγχυσης το επεξεργασμένο σπέρμα εισάγεται στη μήτρα. Ο στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να βελτιώσει τις πιθανότητες γονιμοποίησης αυξάνοντας τον αριθμό των υγιών σπερματοζωαρίων που φτάνουν στις σάλπιγγες όταν η γυναίκα είναι πιο γόνιμη.

Σπερματέγχυση

Πρόκειται για μια ευρέως χρησιμοποιούμενη θεραπευτική επιλογή επειδή είναι μια ελάχιστα επεμβατική, χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Η διαδικασία ενδείκνυται για τις παρακάτω περιπτώσεις:

Προετοιμασία Σπέρματος

Η λήψη σπέρματος από το σύντροφο γίνεται π 2 ώρες νωρίτερα πριν την έναρξη της διαδικασίας. Πριν από τη σπερματέγχυση του σπέρματος του δότη, το δείγμα σπέρματος που είναι αποθηκευμένο στην τράπεζα σπέρματος θα πρέπει να αποψυχθεί για 1-2 ώρες.Ένα ειδικό μέσο καλλιέργειας χρησιμοποιείται για την πλύση του σπέρματος μετά από φυγοκέντρηση του σε στρώματα διαφορετικής πυκνότητας.. Ο στόχος της διαδικασίας είναι η επιλογή των ισχυρά κινούμενων σπερματοζωάρια από το σπερματικό υγρό.

Σπερματοζωάριο

Διαδικασία Σπερματέγχυσης

Για να είναι επιτυχής η διαδικασία, πρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον μία από τις δύο σάλπιγγες μιας γυναίκας. Αυτό μπορεί να προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας υστεροσαλπιγγογραφία.. Ουσιαστικά, η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση σκιαγραφικού στη μήτρα και στη συνέχεια τη λήψη ακτινογραφίας των σαλπίγγων και της μήτρας.Για την επέμβαση χρησιμοποιείται ένας πολύ λεπτός, εύκαμπτος καθετήρας, ο οποίος εισάγεται στην κοιλότητα της μήτρας μέσω του τραχήλου της μήτρας ενώ μεταφέρει δείγμα σπέρματος. Συγκεκριμένα, 0,5 mL του υγρού που περιέχει το σπέρμα χορηγείται μετά την εισαγωγή του καθετήρα. Στη συνέχεια, η γυναίκα παραμένει στη γυναικολογική θέση για λίγα λεπτά μετά την αφαίρεση του καθετήρα.

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ήπιες κράμπες κατά τη σπερματέγχυση και κηλίδες αίματος για μία έως δύο ημέρες μετά τη διαδικασία. Ωστόσο, μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές καθημερινές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, μετά τη διαδικασία και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε γυναικολογικό ιατρείο ή κλινική.

Αποτέλεσμα Σπερματέγχυσης

Η γυναίκα που υποβλήθηκε στη διαδικασία, μπορεί να κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης μετά από 15 ημέρες, καθώς η πραγματοποίηση του τέστ νωρίτερα θα μπορούσε να δώσει τα παρακάτω αποτελέσματα:

Ψευδώς αρνητικό. Εάν οι ορμόνες της εγκυμοσύνης δεν είναι ακόμη σε μετρήσιμα επίπεδα, το αποτέλεσμα της εξέτασης μπορεί να είναι αρνητικό όταν, στην πραγματικότητα, είναι έγκυος.

Ψευδώς θετικό. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης φαρμάκων που προκαλούν ωορρηξία, το φάρμακο που εξακολουθεί να κυκλοφορεί στο σώμα θα μπορούσε να υποδείξει εγκυμοσύνη.

Σε περίπτωση μη επιτυχημένης ολοκλήρωσης της διαδικασίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία για διάστημα τριών έως έξι μηνών για να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Έχει επιτυχία ή σπερματέγχυση;

Τα ποσοστά επιτυχίας βασίζονται σε μια σειρά από μεταβλητές, όπως ωοθυλακιορρηξία, ηλικία της γυναίκας, ποσότητα και ποιότητα σπερματοζωαρίων. Επίσης εξαρτάται από τη λήψη φαρμάκων, που μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας σε 15–25%. Αναφορικά με την ηλικία, τα ποσοστά επιτυχίας ανά κύκλο κυμαίνονται ώς εξής:

Κάτω των 35 ετών: 13%
35 – 37 ετών: 10%.
38 – 40 ετών: 9%.
Άνω των 40 ετών: 3-9%

H επανάληψη της διαδικασίας, η σωστή αξιολόγηση των παραπάνω δεδομένων, και η ύπαρξη των κατάλληλων προϋποθέσεων (αριθμός και ποιότητα σπέρματος, ηλικία) μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας. Συγκεκριμένα, 60-70% των ζευγαριών έχουν επιτυχία στην γονιμοποίηση μετά από 6 κύκλους θεραπείας.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...