Ειδικός Αναπαραγωγής – Λέκτορας, Η.Π.Α.

Κατάψυξη Ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για να σώσει την ικανότητα των γυναικών να μείνουν έγκυες στο μέλλον. Τα ωάρια που συλλέγονται από τις ωοθήκες καταψύχονται χωρίς γονιμοποίηση και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Γενικότερα, η διαδικασία βασίζεται στο γεγονός πως να κατεψυγμένο ωάριο μπορεί να αποψυχθεί, να συνδυαστεί με σπέρμα σε ένα εργαστήριο και να εμφυτευθεί στη μήτρα (γονιμοποίηση εξωσωματικής) όποτε μια γυναίκα το επιλέξει.

Κατάψυξη Ωαρίων

Στις ημέρες μας, το σκληρό και ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον, η ανάγκη εξέλιξης και ανεξαρτησίας που έχει κάθε άτομο αλλά και η ανάγκη για εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την επιβίωση, έχουν ως αποτέλεσμα την αναβολή της προοπτικής αναπαραγωγής από πολλές γυναίκες ή ζευγάρια. Ταυτόχρονα, οι διαταραχές στη λειτουργία του ωαρίου που σχετίζονται με τον παράγοντα ηλικίας είναι συχνά δύσκολο να αντιμετωπιστούν με επιτυχία από την επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μετά την ηλικία των 40 ετών, παρατηρείται ταχεία μείωση των δυνατοτήτων φυσικής και εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι οποίες ουσιαστικά εξαφανίζονται μετά τα 45.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια προτεινόμενη λύση για τις γυναίκες που δεν νιώθουν έτοιμες να κυοφορήσουν άμεσα, αλλά θέλουν να βεβαιωθούν ότι θα μπορέσουν να έχουν αυτή τη δυνατότητα στο μέλλον. Σε αντίθεση με την κατάψυξη γονιμοποιημένων ωαρίων (κρυοσυντήρηση εμβρύων), η κατάψυξη ωαρίων δεν απαιτεί δείγμα σπέρματος επειδή τα ωάρια δεν γονιμοποιούνται πριν καταψυχθούν. Ακριβώς όπως και με την κατάψυξη εμβρύων, ωστόσο, είναι απαραίτητη η λήψη φαρμάκων γονιμότητας προκειμένου να επιτευχθεί η ωορρηξία, ώστε να γίνει παραγωγή πολλών ωαρίων προς ανάκτηση.

Τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν υψηλό ποσοστό επιβίωσης των ωαρίων που κρυοσυντηρούνται και είναι κατάλληλα για την γονιμοποίηση και μόνο το 5% δεν επιβιώνουν μετά την απόψυξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια γυναίκα είναι πιθανό να σκεφτεί τη λύση της κρυοσυντήρησης ωαρίων για τους παρακάτω λόγους:

Διαδικασία Κατάψυξης Ωαρίων

Σε αυτή τη διαδικασία, η λήψη των ωαρίων επιτυγχάνεται με διακολπική ωοληψία κατά τη διάρκεια ενός φυσικού κύκλου (χωρίς φάρμακα) ή μετά από διέγερση των ωοθηκών με φαρμακευτικά προϊόντα. Περίπου 10 με 12 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου, αυτό το στάδιο τελειώνει. Κατόπιν, υπό μέθη τα αυγά αφαιρούνται και με την τεχνική της υαλοποίησης κρυοσυντηρούνται.

Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

Πιθανοί Κίνδυνοι Ωαρίων

Σε περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται κατεψυγμένα ωάρια, ο κίνδυνος αποβολής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο χρονών ήταν οι γυναίκες τη στιγμή που καταψύχονταν τα ωάρια τους. Ειδικότερα, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν υψηλότερα ποσοστά αποβολών.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει αύξηση του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών για τα μωρά που γεννιούνται ως αποτέλεσμα της κατάψυξης ωαρίων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την ασφάλεια της κρυοσυντήρησης ωαρίων.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...