Ειδικός Αναπαραγωγής – Λέκτορας, Η.Π.Α.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κοινή ενδοκρινολογική διαταραχή η οποία επηρεάζει τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και εμφανίζεται σε 1 στις 10 γυναίκες. Δεν είναι αποσαφηνισμένα τα αίτια που προκαλούν το σύνδρομό αυτό, αλλά οι γενετικοί παράγοντες ενδεχομένως παίζουν ρόλο.

Τα τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συνδρόμου είναι τα παρακάτω κι αν μια γυναίκα παρουσιάζει τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά τότε μπορεί να διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως προς το τέλος της εφηβείας ή νωρίς στη δεκαετία των 20, παρ’ όλα αυτά πάνω από το 50% των γυναικών δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Πολυκυστικές Ωοθήκες

Αιτιολογία

Δεν έχουν διευκρινιστεί συγκεκριμένα αίτια για το σύνδρομο, αλλά συχνά υπάρχει κοινό οικογενειακό ιστορικό. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σχετίζεται με τα μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών, περιλαμβανόμενων και των αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα. Πολλές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη και παράγουν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης: αυτό συμβάλει στην αυξημένη έκκριση άλλων ορμονών, όπως η τεστοστερόνη. Το αυξημένο βάρος (το να είναι μια γυναίκα παχύσαρκη ή υπέρβαρη) επίσης αυξάνει τα παραγόμενα επίπεδα ινσουλίνης. Επίσης η αυξημένη έκκριση ανδρογόνων εμποδίζουν την παραγωγή ωαρίων κατά την ωορρηξία.

Επιπτώσεις

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σχετίζεται επίσης με αυξημένο ρίσκο να εμφανιστούν άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Πιο συγκεκριμένα:

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Για αρχή, αν υπάρχει αυξημένο βάρος, η μείωση βάρους και μια ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση κάποιων συμπτωμάτων. Υπάρχει επίσης φαρμακευτική αντιμετώπιση για συμπτώματα όπως η ακανόνιστη περίοδος, η τριχοφυία και τα προβλήματα γονιμότητας. Πιο συγκεκριμένα, αν μια γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος η υπογονιμότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί εφαρμόζοντας πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών, ώστε να προκληθεί ωοθυλακιορρηξία.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...