Αθήνα | Χαλάνδρι

Αντισυλληπτικά

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν τεχνητές ορμόνες (οιστρογόνα, προγεσταγόνα). Μεταξύ των κυριότερων επιδράσεων των αντισυλληπτικών είναι οι εξής: εμποδίζουν την ωοθυλακιορηξία από τις ωοθήκες, αλλοιώνουν τη σύσταση της τραχηλικής βλέννας και καθιστούν το σπέρμα ανίκανο να περάσει, προκαλώντας λέπτυνση του ενδομητρίου και εμποδίζοντας την εμφύτευση του εμβρύου.

Αντισυλληπτικά

Η πλειοψηφία των γυναικών, ωστόσο, δεν είναι πλήρως ενημερωμένη για τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των μεθόδων αντισύλληψης. Είναι επομένως απαραίτητη η παράθεσή τους για την μέγιστη δυνατή ενημέρωση και κατάρτισή τους πριν προχωρήσουν στη λήψη τους.

Πλεονεκτήματα Αντισυλληπτικών

Αντισυλληπτικά Χάπια

Μειωνεκτήματα Αντισυλληπτικών

Πέρα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα, υπάρχουν αντίστοιχα μειονεκτήματα που μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην απόφαση λήψης αντισυλληπτικών χαπιών από τις γυναίκες. Ιδιαίτερα, κατά τους πρώτους μήνες λήψης τους, ορισμένες γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν ναυτία, ενδιάμεσες αιμορραγίες (ιδιαίτερα αν δεν ληφθεί έστω και ένα χάπι), πονοκέφαλο και τάση στους μαστούς.

Ταυτόχρονα, μπορεί επίσης να προκληθούν τα ακόλουθα:

Τα αντισυλληπτικά δεν συνίσταται να χρησιμοποιούν οι γυναίκες:

Αποτελεσματικότητα αντισυλληπτικών δισκίων

Η σωστή λήψη των αντισυλληπτικών δισκίων έχει αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 99%. Η σωστή λήψη αφορά την καθημερινή λήψη του σκευάσματος, κάτι που ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολο λόγω των έντονων ρυθμών και υποχρεώσεων της καθημερινότητας. Συνεπώς η πραγματική αποτελεσματικότητα τους υπολογίζεται στο 90–91%.
Τα αντισυλληπτικά των 28 δισκίων πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά χωρίς διακοπή. Στα πακέτα αυτά κάποια δισκία δεν περιέχουν καθόλου ορμόνες και είναι αδρανή. Η περίοδος θα επανέλθει την τέταρτη εβδομάδα του κύκλου.
Αντίθετα, τα πακέτα των 21 δισκίων λαμβάνονται για τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια υπάρχει διακοπή στη λήψη τους για 7 ημέρες ώστε να επανέλθει η περίοδος.

Για καλύτερη αντισυλληπτική δράση, η λήψη τους θα πρέπει να ξεκινήσει εντός των 5 πρώτων ημερών του κύκλου. Σε αντίθετη περίπτωση, η αντισυλληπτική δράση θα επιτευχθεί 7 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...