Αθήνα | Χαλάνδρι

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας καρκίνος που ξεκινά από την επένδυση του τραχήλου της μήτρας. Αυτός ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου μήτρας είναι ένας από τους πιο συχνά διαγνωσμένους καρκίνους. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των καρκίνων που εντοπίζονται αλλού στο σώμα, ενώ ο καρκίνος των γεννητικών οργάνων είναι ο πιο συχνός καρκίνος των αναπαραγωγικών οργάνων. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των γεννητικών οργάνων. Αντιπροσωπεύει το 70-80% όλων των καρκίνων των γεννητικών οργάνων. Η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο πιθανό να προσβληθεί από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι μεταξύ 40-60 ετών. Η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο.

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Η αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παραμένει άγνωστη, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η προέλευσή του. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αναπτύσσεται συχνά σε φόντο προκαρκινικών καταστάσεων.

Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για τον HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η ηλικία της έναρξης της σεξουαλικής επαφής, οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, το κάπνισμα, ο απλός έρπης, ο HIV και άλλες λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων.

Κλινική Εικόνα Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας

Τα κλασικά συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η λευκόρροια, η αιμορραγία και ο πόνος.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά του στάδια και συνήθως ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια ενός ιατρικού ελέγχου. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια ασθένεια που μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι, επομένως εάν παρατηρήσετε σημάδια ή συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (όπως αλλαγή στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, ένα νέο εξόγκωμα ή μια αλλαγή στη συνολική εμφάνισή σας), τότε πρέπει να πάτε στο γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Καρκίνος Τραχήλου

Ιστολογικές Μορφές Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας

Θεραπεία Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας

Ο πρώιμος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στα αρχικά στάδια (συνήθος στάδιο Ι, σπάνια στάδιο II) αντιμετωπίζεται με συνδυασμό μεθόδων. Η ακτινοθεραπεία και η ενδελεχής υστερεκτομή τύπου Wertheim συνθέτουν τη συνδυαστική προσέγγιση. Στις μετεγχειρητικές (8–10 ημέρες μετά την επέμβαση) ή προεγχειρητικές φάσεις, συνήθως χορηγείται ακτινοθεραπεία. Η συνδυασμένη ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα στάδια ΙΙ έως ΙΙΙ (συνδυασμός ακτινοβολίας εξ αποστάσεως με ενδοκοιλιακή ακτινοθεραπεία). Η ανακουφιστική χειρουργική καθώς και η συμπτωματική φροντίδα συνιστώνται στο στάδιο IV του καρκίνου. Η τεχνική συνδυασμένης ακτινοβολίας χρησιμοποιεί τόσο ενδοκοιλιακή θεραπεία όσο και τεχνικές απομακρυσμένης εξωτερικής ακτινοβολίας. Τόσο η τεχνική της ακτινοχειρουργικής (ακτινοβόληση του χειρουργικού πεδίου κατά τη διάρκεια της επέμβασης) όσο και η μέθοδος της διακολπικής ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχουν σφραγισμένα ραδιενεργά σκευάσματα.

Μία από τις πιο σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χειρουργική είναι η ολοκληρωμένη υστερεκτομή Wertheim. Η αφαίρεση της μήτρας, των εξαρτημάτων της και του άνω τμήματος του κόλπου αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της επέμβασης.

Πρόληψη Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...