Αθήνα | Χαλάνδρι

Πολύποδας Μήτρας

Ο πολύποδας μήτρας ή πολύποδας ενδομητρίου είναι ένας καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Μπορεί όμως στη συνέχεια να εξελιχθεί και σε καρκίνο. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να γίνει έγκαιρος γυναικολογικός έλεγχος, ακολουθούμενος από την αντιμετώπιση αυτής της παθολογίας, η οποία περιλαμβάνει την απαραίτητη ιστολογική εξέταση και μόνο τότε δίνεται η τελική θεραπεία, με σκοπό την πρόληψη της υποτροπής της νόσου.

Πολύποδες Ενδομητρίου

Οι εκβολές από τη βασική στιβάδα του ενδομητρίου της μήτρας, γνωστές ως πολύποδες, εμφανίζονται ως φυμάτιοι και εξογκώματα που υψώνονται ακριβώς πάνω από τον βλεννογόνο. Ο πολύποδας μήτρας μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα και να συνδέονται με ιστούς με λεπτό μίσχο ή μεγάλη βάση.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για μη εμμηνορροϊκή αιμορραγία είναι οι πολύποδες μήτρας ή ενδομητρίου. Αυτές οι εκκρίσεις εμφανίζονται πιο συχνά ως αιματηρές κηλίδες στη μέση του κύκλου και λίγο πριν και μετά την έμμηνο ρύση. Οι γυναίκες αναφέρουν ότι η κηλίδωση αρχίζει αμέσως μετά την έμμηνο ρύση ή λίγες μέρες αργότερα, υποδεικνύοντας ότι η έμμηνος ρύση φαίνεται να διαρκεί περισσότερο.

Ο πόνος είναι ασυνήθιστος. Τις περισσότερες φορές, ο πολύποδας ανακαλύπτεται «τυχαία», για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος, όταν δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα.

Τους πολύποδες ταξινομούν σε εξής κατηγορίες: υπερπλαστικοί, ατροφικοί, και λειτουργικοί πολύποδες μήτρας.

Ορισμένοι πολύποδες προέρχονται από ινώδεις ιστούς, ενώ άλλοι είναι κατά κύριο λόγο αδενικοί και άλλοι είναι ένα μείγμα των δύο. Οι αδενωματώδεις πολύποδες, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ασυνήθιστοι και πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν μη φυσιολογικά κύτταρα, πιστεύεται ότι είναι προκαρκινικοί. Πριν από την εμμηνόπαυση, οι αδενωματώδεις πολύποδες είναι πιο διαδεδομένοι.

Πολύποδας Μήτρας & Αιτιολογία

Οι πολύποδες μήτρας ή ενδομητρίου έχουν άγνωστη αιτιολογία. Ωστόσο, οι ειδικοί συνδέουν την ορμονική δυσλειτουργία των ωοθηκών και τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων με τη δημιουργία τους. Οι εκβολές από πολύποδα αναπτύσσονται συχνότερα στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας με φόντο αυτές τις αλλοιώσεις.

Οι ειδικοί εντοπίζουν επίσης τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια:

Πολύποδας Μήτρας & Διάγνωση

Για την εξέταση γυναικών με πολύποδες ενδομητρίου εφαρμόζονται οι ακόλουθες τεχνικές:

Υστεροσκόπηση (υστερορεκτοσκοπική πολυπεκτομή), συλλογή γυναικολογικών αναμνηστικών δεδομένων, γυναικολογική εξέταση, υπερηχογραφική εξέταση των γυναικείων γεννητικών οργάνων (διακολπικό υπερηχογράφημα πυελικών οργάνων), εργαστηριακή διάγνωση (προσδιορισμός του επιπέδου των ορμονών στο αίμα) και μορφολογική ανάλυση ξύσεις του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου (ιστολογία).

Πολύποδες

Πολύποδας Μήτρας & Θεραπεία

Μερικές φορές η τυπική αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδης θεραπεία 7-10 ημερών είναι επαρκής. Η ορμονική θεραπεία απαιτείται σε διάφορες πρόσθετες καταστάσεις (σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενδείκνυνται ορμονικά αντισυλληπτικά χαμηλής δόσης για 2-3 μήνες). Ένας γιατρός θα συστήσει θεραπεία αφού εξετάσει τα ευρήματα μιας παθολογοϊστολογικής αξιολόγησης.

Όμως πολύ συχνά οι πολύποδες μήτρας ή ενδομητρίου αφαιρούνται χειρουργικά με τη βοήθεια ενός υστερορεκτοσκόπιου. Κάθε επέμβαση επιλέγεται ειδικά και μόνο για τις εξετασθείσες γυναίκες χωρίς κολπικές λοιμώξεις ή ενδείξεις ερεθισμού των γεννητικών οργάνων. Μετά την επέμβαση χορηγείται κατάλληλη ορμονοθεραπεία. Μετά την αφαίρεση των πολυπόδων, οι ασθενείς με αδενικά και αδενικά-ινώδη νεοπλάσματα πρέπει να χρησιμοποιούν από του στόματος αντισύλληψη ή να έχουν εγκαταστήσει μια θεραπευτική ενδομήτρια συσκευή. Συνιστάται να επισκέπτεστε τακτικά έναν γυναικολόγο και να κάνετε διαγνωστικές εξετάσεις με υπερήχους, προκειμένου να παρακολουθείτε την υγεία της μήτρας και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Οι λίγες αιματηρές εκκρίσεις από τον κολπικό σωλήνα μπορεί να επιμείνουν για 3-5 ημέρες μετά την υστεροσκοπική επέμβαση. Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι περιορισμένη και απαγορεύεται η επίσκεψη σε λουτρά, σάουνες και πισίνες για την προστασία από την μόλυνση και την αιμορραγία.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...