Αθήνα | Χαλάνδρι

Πρόπτωση Μήτρας

Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλείται από αδυναμία του μυοσκελετικού συστήματος των πυελικών οργάνων, με αποτέλεσμα την πρόπτωση των τοιχωμάτων του κόλπου καθώς και την πρόπτωση της μήτρας.

Πρόπτωση Μήτρας

Η κύρια αιτία της πρόπτωσης πυελικού οργάνου είναι η αστοχία των μυών του πυελικού εδάφους και του κοιλιακού τοιχώματος, που απαντάται συχνά μετά το τοκετό μέσω του φυσικού καναλιού γέννησης, την δυσπλασία του συνδετικού ιστού και την σύνθεση κολλαγόνου. Κατά τη διαδικασία της μετατόπισης, τα εσωτερικά γεννητικά όργανα προεξέχουν στους κολπικούς αυλούς, οι οποίοι στα μεταγενέστερα στάδια εκτείνονται πέρα από τη γεννητική σχισμή.

Υπάρχουν πολλοί τύποι πρόπτωσης οργάνων της πυέλου, συμπεριλαμβανομένης της πρόπτωσης της ουροδόχου κύστης (κυστεοκήλη), της πρόπτωσης της μήτρας (πρόπτωση της μήτρας) και της πρόπτωσης του εντέρου (ορθοκήλη).

Η πρόπτωση προκαλείται από πολλούς παράγοντες, αλλά προκαλείται κυρίως από άμεσο τραυματισμό του πυελικού εδάφους και του συνδετικού ιστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Αρκετές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του χρόνιου βήχα, της δυσκοιλιότητας και της επαναλαμβανόμενης άρσης βαρών, σχετίζονται με παρατεταμένα επεισόδια αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε πρόπτωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρόπτωση πυελικού οργάνου είναι ασυμπτωματική.

Συμπτώματα Πρόπτωσης Μήτρας

Ασθενείς με πρόπτωση των πυελικών οργάνων παρουσιάζουν ένα αίσθημα «ξένου σώματος» και δυσφορία στον αιδοίο, «βαρύτητα» στο περίνεο και στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Η κυστεοκήλη μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της κρυφής ακράτειας ούρων και της αύξησης της ποσότητας των υπολειμματικών ούρων, καθώς και κατακράτηση ούρων.

Οι γυναίκες με πρόπτωση οπίσθιου τοιχώματος – ορθοκήλη συνήθως υποφέρουν από δυσλειτουργία του ορθού, ακράτεια κοπράνων και αερίων ή κατακράτηση κοπράνων και αερίων. Η συχνή κατακράτηση κοπράνων οδηγεί σε ένταση, αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση και, ως αποτέλεσμα, σε περαιτέρω εξέλιξη της πρόπτωσης και της ορθοκήλης.

Διάγνωση Πρόπτωσης Μήτρας

Κατά την εξέταση, κατά κανόνα, τα τοιχώματα του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας χαμηλώνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει ατελής και πλήρης πρόπτωση των πυελικών οργάνων, έλκη κατάκλισης λόγω διαβροχής του τραχήλου και των κολπικών τοιχωμάτων. Το υπερηχογράφημα είναι ένα ουσιαστικό βοήθημα για την εκτίμηση της κατάστασης του πυελικού εδάφους.

Το υπερηχογράφημα 2D του περινέου χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των δομών του πυελικού εδάφους και της δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, το μέγεθος του χάσματος του πυελικού διαφράγματος προσδιορίζεται χρησιμοποιώντας το υπερηχογράφημα 3D.

Η δυναμική μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται επίσης για την αξιολόγηση των δομών του πυελικού εδάφους.
Συνιστάται ουροδυναμική αξιολόγηση εάν ο ασθενής εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα ούρησης προκειμένου να αξιολογηθεί η λειτουργία της ουροδόχου κύστης και των μυών του σφιγκτήρα.

Η ουρογράφημα με αξονική τομογραφία (CT) συνιστάται για γυναίκες με σοβαρή πρόπτωση, καθώς η κάθοδος της ουροδόχου κύστης μπορεί να παραμορφώσει τη λεκάνη, προκαλώντας απόφραξη και υδρονέφρωση στον ουρητήρα.

Θεραπεία Πρόπτωσης Μήτρας

Η χειρουργική επέμβαση, οι κολπικοί πεσσοί και η παρατήρηση είναι διαθέσιμες ως θεραπείες. Ένα κολπικό πεσσό μπορεί να φορεθεί με επιτυχία από την πλειοψηφία των γυναικών. Η επανορθωτική χειρουργική της πυέλου με ή χωρίς αύξηση του πλέγματος και η αποφρακτική χειρουργική είναι επίσης εναλλακτικές χειρουργικές επεμβάσεις.
Είναι σκόπιμο να γίνεται στενή παρακολούθηση σε γυναίκες με ήπια συμπτώματα, όπως και σε ασυμπτωματικά περιστατικά. Οι ασκήσεις Kegel για την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους επιτρέπουν στους μύες του ανυψωτικού κρανίου να συστέλλονται με συστηματικό τρόπο. Οι ασκήσεις Kegel έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν γυναίκες με ήπια πρόπτωση και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα της πίεσης και της μικτής ακράτειας.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...