Αθήνα | Χαλάνδρι

Σαλπιγγίτιδα

Η σαλπιγγίτιδα εκδηλώνεται πιο συχνά κλινικά με μέτριο τρόπο. Παρά την οξεία φλεγμονή στις σάλπιγγες, μερικές γυναίκες μπορεί να μην εμφανίσουν καν συμπτώματα.

Σαλπιγγίτιδα

Ωστόσο, οι ακόλουθες καταστάσεις μπορούν να χρησιμεύσουν ως δείκτες σαλπιγγίτιδας:

Συμπτώματα Σαλπιγγίτιδας

Αυτά τα συμπτώματα σαλπιγγίτιδας στις γυναίκες είναι γενικά και μπορούν να παρατηρηθούν σε διάφορες ασθένειες. Επομένως, απαιτούνται πρόσθετες εξετάσεις για να διευκρινιστεί η διάγνωση όταν υπάρχουν αυτά τα σημεία.

Η χρόνια σαλπιγγίτιδα χαρακτηρίζεται από μια επίμονη λοίμωξη που διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συνήθως συνοδεύεται από ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα. Μετά την έναρξη της οξείας σαλπιγγίτιδας, μπορεί περιστασιακά να εμφανιστεί χρόνια σαλπιγγίτιδα.

Η σαλπιγγίτιδα αναφέρεται ως φλεγμονώδης νόσος της πυέλου στην επιστημονική κοινότητα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η πάθηση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη σαλπιγγική υπογονιμότητα. Αγγλικός όρος: pelvic inflammatory disease.

Ο όρος “φλεγμονώδης νόσος της πυέλου” αναφέρεται σε μια φλεγμονή του άνω κολπικού σωλήνα που σχετίζεται με λοίμωξη στις γυναίκες. Η μήτρα, οι σάλπιγγες και/ή οι ωοθήκες επηρεάζονται όλα από την ασθένεια. Συχνά εξαπλώνεται από την κάτω κολπική οδό και εμφανίζεται ως ανιούσα λοίμωξη.

Σάλπιγγα

Διάγνωση Σαλπιγγίτιδας

Οι ακόλουθες τεχνικές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος του σχεδίου εξέτασης για γυναίκες που έχουν υποψίες σαλπιγγίτιδας:

Το υλικό από το οπίσθιο κολπικό κόλπο εμβολιάζεται βακτηριολογικά για να εξακριβωθεί η αιτιολογική λειτουργία των ευκαιριακών μικροοργανισμών. Ο γονόκοκκος, το trichomonas vaginalis, το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων και το Chlamydia trachomatis είναι τα τέσσερα κύρια ειδικά παθογόνα που χρησιμοποιείται η ανάλυση PCR του υλικού του τραχηλικού σωλήνα.

Επίσης γίνεται η γενική εξέταση ούρων και διακολπικό υπερηχογράφημα του αναπαραγωγικού εδάφους, που παρέχει τα πιο ακριβή αποτελέσματα.

Συντηρητική Προσέγγιση Σαλπιγγίτιδας

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα συντηρητικής θεραπείας:

Η αντιφλεγμονώδης θεραπεία μειώνει τη δραστηριότητα της φλεγμονής και το σύνδρομο πόνου που προκαλεί. Στην αντιβιοτική θεραπεία ο γυναικολόγος συνταγογραφεί αντιβιοτικά ευρέος φάσματος που είναι αποτελεσματικά κατά των πιο κοινών παθογόνων μικροοργανισμών της σαλπιγγίτιδας.

Τα προτεινόμενα φάρμακα παρέχονται σε παρεντερικές εκδόσεις για ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή ένεση σε περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου αξιολογείται μετά από δύο έως τρεις ημέρες.

Χειιρουργείο Σαλπιγγίτιδας

Όταν αναπτυχθεί πυελοπεριτονίτιδα και εμφανιστεί μια πυώδης μορφή σαλπιγγίτιδας γνωστής ως πυοσάλπιγγα, πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση. Η πιο δημοφιλής προσέγγιση στη σύγχρονη γυναικολογία είναι η λαπαροσκοπική, η οποία περιλαμβάνει τρεις παρακεντήσεις που γίνονται στο πρόσθιο τοίχωμα της κοιλιάς για να επιτρέψουν στον ιατρό να εκτελέσει διαγνωστικούς και θεραπευτικούς χειρισμούς.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...