Αθήνα | Χαλάνδρι

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι μια διαταραχή της υγείας και αφορά την αδυναμία του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα ή της γυναίκας να συλλάβει μετά από το χρονικό διάστημα του ενός έτους ή περισσότερα τακτικής σεξουαλικής δραστηριότητας χωρίς προστασία.

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε αναπαραγωγική ηλικία παγκοσμίως και έχει αντίκτυπο στις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 10–15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας παγκοσμίως.

Σε γενικές γραμμές, στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, η υπογονιμότητα προκαλείται συνήθως από προβλήματα στην εξώθηση του σπέρματος, την απουσία ή τα χαμηλά επίπεδα σπέρματος ή το μη φυσιολογικό σχήμα (μορφολογία) και την κίνηση (κινητικότητα) του σπέρματος.

Στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, η υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί από μια σειρά ανωμαλιών των ωοθηκών, της μήτρας, των σαλπίγγων και του ενδοκρινικού συστήματος, μεταξύ άλλων. Ο αντίκτυπος των διαδικασιών γήρανσης στην ποιότητα των ωαρίων και την αποτελεσματική λειτουργία της ωοθήκης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών παρουσιάζουν το ποσοστό υπογονιμότητας 15%, ηλικίες 35-40 έχουν 31% και ηλικίες άνω των 40 ετών – 60%. Υπάρχουν δύο κύριες μορφές της υπογονιμότητας: πρωτοπαθής και δευτεροπαθής. Πρωτοπαθής υπογονιμότητα είναι όταν μια εγκυμοσύνη δεν έχει επιτευχθεί ποτέ από ένα άτομο, και δευτερογενής υπογονιμότητα είναι όταν έχει επιτευχθεί τουλάχιστον μία προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας, η πρόληψή της και η αντιμετώπισή της. Η ίση και ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα της γονιμότητας παραμένει πρόκληση στις περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο, η φροντίδα γονιμότητας σπάνια τίθεται σε προτεραιότητα στα εθνικά πακέτα παροχών καθολικής κάλυψης υγείας.

Ανδρική, Γυναικεία Υπογονιμότητα

Γυναικεία Υπογονιμότητα

Παρακάτω παρατίθενται μερικές αιτίες με τις οποιές μπορεί να συνδέεται η γυναικεία υπογονιμότητα.

Ανδρική Υπογονιμότητα

Στο περίπου 30–50% των συζύγων με αναπαραγωγικά προβλήματα, το αρσενικό στοιχείο ευθύνεται για τη στειρότητα. Βασικός παράγοντας για να επιτευχθεί γονιμοποίηση είναι η ποιότητα και ποσότητα σπέρματος. Με βάση την αξιολόγηση της ποσότητας, της κινητικότητας και του σχήματος των σπερματοζωαρίων, προσδιορίζεται η ποιότητα του σπέρματος. Ολιγοσπερμία είναι ο όρος για μια κατάσταση όπου ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι κάτω από το φυσιολογικό. Αζωοσπερμία είναι το όνομα για την κατάσταση στην οποία δεν υπάρχουν καθόλου σπερματοζωάρια. Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η κινητικότητα του σπέρματος.

Σχετικά Θέματα
Καθ' έξιν Αποβολές

Καθ' έξιν Αποβολές

Ο όρος αποβολή αναφέρεται σε αυτόματη διακοπή της εγκυμοσύνης πριν το έμβρυο φτάσει...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...