Αθήνα | Χαλάνδρι

Γυναικολογική Ενδοκρινολογία

Οι διαταραχές εμμήνου ρύσεως είναι προβλήματα τα οποία επηρεάζουν το φυσιολογικό κύκλο των γυναικών. Περιλαμβάνουν δυσάρεστα συμπτώματα πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου, αυξημένη αιμορραγία ή και απουσία ροής. Οι διαταραχές παρουσιάζονται με δύο ενδεχόμενους τρόπους:

Γυναικολογική Ενδοκρινολογία

Πιο συγκεκριμένα, είτε διαταραχές στη συχνότητα με την οποία έρχεται η περίοδος είτε στην ποσότητα αίματος που μπορούν να λάβουν τις εξής μορφές:

Αίτια Διαταραχών Περιόδου

Τα πιο συνηθισμένα αίτια στα οποία οφείλονται διαταραχές στον κύκλο είναι τα εξής:

Έμμηνος Ρύση

Αντιμετώπιση Διαταραχών Περιόδου

Διαταραχές περιόδου μπορεί να εμφανιστούν σποραδικά και να επιλυθούν χωρίς κάποια παρέμβαση καθώς ο κύκλος θα επιστρέψει στους φυσιολογικούς πρότερους ρυθμούς. Στην περίπτωση που οι διαταραχές επιμείνουν για αρκετούς μήνες, είναι σημαντικό να βρεθεί σε συνεργασία με τον ιιατρό και έπειτα από τις κατάλληλες εξετάσεις η ακριβής αιτία που προκαλεί τις διαταραχές. Η θεραπεία θα είναι στοχευμένη ώστε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η ρίζα του προβλήματος, οπότε αναλόγως με το αίτιο ο ιατρός θα προτείνει φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία (για παράδειγμα, στην περίπτωση που πρέπει να αφαιρεθεί κάποιο ινωμύωμα). Σε κάποιες περιπτώσεις η λήψη ορμονών ή τα αντισυλληπτικά χάπια βοηθάνε στην εξομάλυνση των ανωμαλιών. Τέλος, ορισμένες φορές δεν είναι δυνατόν να βρεθεί συγκεκριμένο αίτιο που προκαλεί τις διαταραχές.

Πέρα από την κλινική εξέταση και τις αιματολογικές εξετάσεις, θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης και ενδεχομένως να χρειαστεί η γυναίκα να υποβληθεί σε κολποσκόπηση, υπερηχογράφημα ή πιο εξειδικευμένες εξετάσεις ώστε να αποκλειστούν προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Ο ιατρός ενδεχομένως να συστήσει αλλαγές σε παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η βελτίωση της διατροφής, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ. Σημαντικός είναι ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος και ο επανέλεγχος.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...