Αθήνα | Χαλάνδρι

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια, πολλές φορές, επώδυνη κατάσταση κατά την οποία ιστός, αντίστοιχος με τον ιστό που κανονικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, το ενδομήτριο, αναπτύσσεται εξωτερικά και γύρω από τη μήτρα, σε διαφορετικές περιοχές, όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, η ουροδόχος κύστη, τα πυελικά νεύρα, το έντερο, και το ορθό. Σπάνια, μπορεί να βρεθεί στον κόλπο, τον τράχηλο ή εκτός της περιοχής των πυελικών οργάνων.

Ενδομητρίωση

Όταν η ενδομητρίωση βρίσκεται στις ωοθήκες, ενδέχεται να σχηματιστούν κύστες που ονομάζονται ενδομητριώματα.

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει πόνο, σε ορισμένες περιπτώσεις έντονο, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία δημιουργίας προβλήματων γονιμότητας. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Συμπτώματα Ενδομητρίωσης

Το βασικό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν και πολλές γυναίκες βιώνουν κράμπες κατά τη διάρκεια της περιόδου όσες πάσχουν από ενδομητρίωση συνήθως περιγράφουν εμμηνορροϊκό πόνο πολύ πιο έντονο.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν:

Εστίες Ενδομητρίωσης

Παράγοντες Κινδύνου Ενδομητρίωσης

Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ενδομητρίωση έχουν οι γυναίκες που:

Ενδομητρίωση και Υπογονιμότητα

Η κύρια επιπλοκή της ενδομητρίωσης είναι η διαταραχή της γονιμότητας. Για να πραγματοποιηθεί η σύλληψη και να έχουμε μία εγκυμοσύνη, ένα ωάριο πρέπει να απελευθερωθεί από μια ωοθήκη, να ταξιδέψει μέσω της γειτονικής σάλπιγγας, να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο και να προσκολληθεί στο τοίχωμα της μήτρας για να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Η ενδομητρίωση μπορεί να φράξει τον σωλήνα και να εμποδίσει το ωάριο και το σπέρμα να ενωθούν. Ωστόσο η ενδομητρίωση φαίνεται επίσης να επηρεάζει τη γονιμότητα και με λιγότερο άμεσους τρόπους, όπως καταστρέφοντας το σπέρμα ή το ωάριο.

Ενδομητρίωση και Καρκίνος

Ο καρκίνος των ωοθηκών εμφανίζεται σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά σε άτομα με ενδομητρίωση. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ενδομητρίωση αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλός. Αν και σπάνιος, ένας άλλος τύπος καρκίνου – αδενοκαρκίνωμα που σχετίζεται με την ενδομητρίωση – μπορεί να αναπτυχθεί αργότερα στη ζωή σε όσους είχαν ενδομητρίωση.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...