Αθήνα | Χαλάνδρι

Υστεροσαλπιγγογραφία

Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια σημαντική εξέταση για τη διερεύνηση της βατότητας των σαλπίγγων και της φυσιολογίας του τραχήλου και της μήτρας. Η εξέταση μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα και τα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας, αλλά βοηθά επίσης στο να διερευνηθούν αίτια σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών, έντονης αιμορραγίας, απουσίας περιόδου κ.α.

Υστεροσαλπιγγογραφία

Με τη διενέργεια υστεροσαλπιγγογραφίας μπορούν να εντοπιστούν συμφύσεις ή ανεπάρκεια τραχήλου, πολύποδες και ινομυώματα στη μήτρα και άλλες ανωμαλίες που μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα, την έκβαση μιας εγκυμοσύνης αλλά και τη γενικότερη υγεία της γυναίκας.

Ανωμαλίες στη μήτρα ή στις σάλπιγγες μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της γονιμότητας ή προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη. Η εξέταση δε συστήνεται σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, μόλυνσης στην πυελική χώρα ή αιμορραγίας το χρονικό διάστημα που είναι προγραμματισμένη η εξέταση.

Συστήνεται η εξέταση να πραγματοποιείται κατά το πρώτο μισό του έμμηνου κύκλου (ιδανικότερα την ημέρα 7 με 14 του κύκλου). Το διάστημα αυτό προτιμάται ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης αλλά και γιατί εξασφαλίζεται καλύτερη απεικόνιση των οργάνων.

Σαλπιγγογραφία

Πώς γίνεται η σαλπιγγογραφία;

Ο ιατρός ενδεχομένως να προτείνει την προληπτική λήψη παυσίπονου για την αντιμετώπιση τυχόν πόνου ή αντιβιοτικά ή/και αντιφλεγμονώδη φάρμακα πριν την εξέταση. Προτείνεται να έχει προηγηθεί ελαφρύ πρωινό την ημέρα της εξέτασης, όπως και ελαφρύ γεύμα το προηγούμενο βράδυ.

Η εξέταση πραγματοποιείται σε νοσοκομείο ή κλινική. Πρόκειται για μια εξέταση με ακτίνες Χ όπου η έγχυση σκιαγραφικού υγρού βοηθά στην πλήρη απεικόνιση των σαλπιγγών και της μητρικής κοιλότητας. Η γυναίκα καλείται να ξαπλώσει σε κρεβάτι τοποθετώντας τα πόδια της ψηλά όπως κατά τη γυναικολογική εξέταση. Τοποθετείται στον κόλπο της ένα εργαλείο, το οποίο ονομάζεται κολποδιαστολέας, με σκοπό να κρατήσει «ανοιχτά» τα τοιχώματα του κόλπου για πιο εύκολη πρόσβαση στον τράχηλο της μήτρας. Ο τράχηλος αρχικά θα καθαριστεί και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί λεπτός καθετήρας ο οποίος θα εγχύσει το σκιαγραφικό υγρό στις σάλπιγγες και στις κοιλότητες της μήτρας. Όσο το σκιαγραφικό υγρό «ρέει» στις κοιλότητες ο ακτινολόγος λαμβάνει ακτινογραφίες με το μηχάνημα ακτίνων Χ. Μπορεί να ζητηθεί στη γυναίκα να αλλάξει ελαφρώς θέση κατά τη διάρκεια της εξέτασης, η οποία συνήθως διαρκεί 5 με 10 λεπτά. Ενδεχομένως να ζητηθεί από τη γυναίκα να έρθει σε όρθια θέση ώστε να εξασφαλιστεί ότι το υγρό έχει «διατρέξει» πλήρως τις κοιλότητες και δεν υπάρχουν συμφύσεις. Στο τέλος της εξέτασης ο καθετήρας αφαιρείται και το σκιαγραφικό υγρό απορροφάται από τον οργανισμό.

Μετά την εξέταση πολλές γυναίκες νιώθουν κράμπες, δυσφορία ή ζάλη. Συστήνεται λοιπόν να υπάρχει συνοδός την ημέρα της εξέτασης ώστε να τις βοηθήσει αν δεν αισθάνονται καλά για να γυρίσουν ασφαλείς στο σπίτι. Επίσης, ενδέχεται να υπάρχει μικρή κολπική αιμορραγία ή αυξημένες εκκρίσεις. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να γίνει χρήση σερβιέτας, όμως το ταμπόν πρέπει να αποφεύγεται.

Η διενέργεια της εξέτασης ενέχει μικρό ρίσκο να υπάρξει έντονος πόνος ή αλλεργία στο σκιαγραφικό υγρό. Στην περίπτωση που παρουσιάσετε ρίγος, πυρετό, αδιαθεσία ή κάποια άλλη μη αναμενόμενη αντίδραση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Μπορείτε να συνεχίσετε τις προσπάθειες εγκυμοσύνης στον ίδιο κύκλο, μετά τη διενέργεια της εξέτασης, υπό την προϋπόθεση να μην εντοπιστούν παθολογικά ευρήματα.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...