Αθήνα | Χαλάνδρι

Ωοθηκική Εφεδρεία

Η ωοθηκική εφεδρεία ορίζεται ως το απόθεμα των ωοθηκών που είναι ο αριθμός των βιώσιμων ωοθυλακίων δυνητικά ικανών να ανταποκριθούν για ωρίμανση στη διεγερτική δράση των γοναδοτροπινών.

Εκτίμηση Ωοθηκικών Εφεδρειών

Αμέσως μετά τη γέννηση, υπάρχουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια ανώριμα ωάρια στο σώμα του κοριτσιού, ο αριθμός των οποίων μειώνεται συνεχώς και μέχρι την ηλικία των 45 ετών, μόνο το 3% του συνολικού αριθμού των ωαρίων διατηρεί την ικανότητα γονιμοποίησης.

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων τους μειώνεται, με αποτέλεσμα τη μείωση του αποθέματος των ωοθηκών, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρόωρη υπογονιμότητα σε ορισμένες γυναίκες. Ένα βασικό κλινικό χαρακτηριστικό των ωοθηκικών εφεδρειών είναι η παρουσία τακτικών εμμηνορροϊκών περιόδων και ανώμαλου αποτελέσματος τεστ εφεδρείας ωοθηκών αλλά όχι μετεμμηνοπαυσιακά.

Η διεξαγωγή ενός ευρέος φάσματος γυναικολογικών εξετάσεων επιτρέπει μια αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, για τον προσδιορισμό των αιτιών και της φύσης της βλάβης του. Ο προσδιορισμός του όγκου του αποθέματος των ωοθηκών είναι ένας από αυτούς. Ο κύριος σκοπός της έρευνας είναι να αξιολογήσει την ποιότητα και την ποσότητα των διατηρημένων ωοκυττάρων προκειμένου να προβλέψει το αναπαραγωγικό δυναμικό μιας γυναίκας.

Συνιστάται σε ασθενείς άνω των 40 ετών που αποφασίζουν να υποβληθούν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επιπλέον, ο προσδιορισμός της εφεδρείας των ωοθηκών ενδείκνυται για γυναίκες που έχουν ακανόνιστη έμμηνο ρύση ή προγραμματίζουν εγκυμοσύνη αφού υποβληθούν σε χημειοθεραπεία.

Μέθοδοι Αξιολόγησης

Κατά τον προσδιορισμό του όγκου των ωοθηκικών εφεδρειών χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι έρευνας, μία από τις οποίες είναι η διακολπική υπερηχογραφία.

Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται ευρέως σε γυναικολογικές και μαιευτικές πρακτικές καθώς δεν περιλαμβάνει έκθεση σε ακτινοβολία και μπορεί να επαναλαμβάνεται όσο συχνά χρειαστεί για την παρακολούθηση των εσωτερικών οργάνων της γυναίκας και της ανάπτυξης του εμβρύου. Για την αντικειμενική αξιολόγηση της δυναμικής της ωοθηκικής εφεδρείας και της ανάπτυξης των ωοθυλακίων, η υπερηχογραφική ωοθυλακιομετρία είναι μια ασφαλής, μη επεμβατική και οικονομικά προσιτή μέθοδος.

Η διάγνωση με υπερήχους σάς επιτρέπει να μετρήσετε τον αριθμό των ωοθυλακίων που ωριμάζουν, να προσδιορίσετε τις παραμέτρους και τον όγκο των ωοθηκών, τη ροή του στρωματικού αίματος. Ένα ωοθυλάκιο ορίζεται με τον υπέρηχο ως μια μικρή κυστική δομή στο πάχος της ωοθήκης, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 2,5 cm σε διάμετρο ανάλογα με τη φάση του κύκλου.

Φυσιολογικά, τις πρώτες ημέρες του εμμηνορροϊκού κύκλου, ανιχνεύονται στην ωοθήκη αρκετά ωοθυλάκια με τη μορφή κύστεων με διάμετρο 4-6 mm. Ένα κυρίαρχο ωοθυλάκιο γίνεται κυρίαρχο μετά τη 10η ημέρα του κύκλου και μεγαλώνει έως και 10 mm σε διάμετρο. Αυτό είναι το λεγόμενο “graaffian” ωοθυλάκιο. Περαιτέρω, το μέγεθός του αυξάνεται σε γραμμική σχέση κατά 2 mm την ημέρα και μέχρι την ωορρηξία φτάνει τα 18-25 mm. Ταυτόχρονα, μαζί με την ανάπτυξη του κυρίαρχου ωοθυλακίου, μειώνονται και άλλα ωοθυλάκια.

Μετά την ωορρηξία των graafs, το ωοθυλάκιο εξαφανίζεται από το οπτικό πεδίο ή μειώνεται σημαντικά σε μέγεθος. Ως αποτέλεσμα, το ρήγμα του ωοθυλακίου μετατρέπεται σε ωχρό σωμάτιο, το οποίο παράγει προγεστερόνη και εξασφαλίζει την παραγωγή ορμονών μέχρι να αναλάβει ο πλακούντας (έως 14-15 εβδομάδες).

Επιπλέον, για να αποκτήσετε μια αντικειμενική εικόνα, συνιστάται να εξεταστούν:

Απόθεμα Ωοθηκών

Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH)

Η ορμόνη εκκρίνεται στην πρώτη φάση του κύκλου και διεγείρει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων. Η φυσιολογική τιμή της ορμόνης ειναι FSH 3-8 IU / l. Μια σημαντική αύξηση της περιεκτικότητάς του υποδηλώνει μείωση του αποθεματικού των ωοθηκών.

Η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) είναι μια γλυκοπρωτεϊνική ορμόνη που παράγεται και αποθηκεύεται στην πρόσθια υπόφυση και επηρεάζει τη λειτουργία των γονάδων. Η FSH, μαζί με την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH), παράγεται στην πρόσθια υπόφυση. Η έκκριση της FSH γίνεται με παλμικό τρόπο σε διαστήματα 1-4 ωρών. Κατά τη διάρκεια μιας αύξησης που διαρκεί περίπου 15 λεπτά, η συγκέντρωση της FSH υπερβαίνει τον μέσο όρο κατά 1,5-2,5 φορές και ρυθμίζεται από το επίπεδο των ορμονών του φύλου σύμφωνα με την αρχή της αρνητικής ανάδρασης.

Τα χαμηλά επίπεδα σεξουαλικών ορμονών διεγείρουν την απελευθέρωση της FSH στο αίμα, ενώ τα υψηλά επίπεδα την αναστέλλουν. Η ανάλυση των γοναδοτροπικών ορμονών σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε το επίπεδο των διαταραχών ορμονικής ρύθμισης – πρωτογενείς (ανάλογα με τους ίδιους τους γονάδες) ή δευτερογενείς (που σχετίζονται με τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης). Σε ασθενείς με δυσλειτουργία των όρχεων (ή των ωοθηκών), η χαμηλή FSH υποδηλώνει δυσλειτουργία του υποθαλάμου ή της υπόφυσης. Η αύξηση της FSH υποδηλώνει πρωτοπαθή παθολογία των γονάδων. Ταυτόχρονες εξετάσεις για ωοθυλακιοτρόπους και ωχρινοτρόπους ορμόνες χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας και τον καθορισμό των θεραπευτικών τακτικών.

Αντιμυλλέριος Ορμόνη (AMH)

Η αντιμυλλέριος ορμόνη είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται στα κοκκιώδη κύτταρα του ωοθυλακίου, η συγκέντρωση της οποίας στο αίμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κριθούν τα αποθέματα πιθανών ωαρίων στο σώμα μιας γυναίκας. Ένας δείκτης 1-3 pg / ml θεωρείται φυσιολογικός. Μια χαμηλότερη συγκέντρωση της ορμόνης υποδηλώνει χαμηλό απόθεμα ωοθηκών.

Σε υγιείς γυναίκες, η AMH είναι ο καλύτερος ενδοκρινικός δείκτης για την αξιολόγηση της μείωσης της λειτουργίας των ωοθηκών που σχετίζεται με την ηλικία. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη της μελλοντικής αναπαραγωγικής περιόδου.

Η AMH παράγεται από τα κύτταρα των ωοθηκών. Παράγεται από τον οργανισμό ήδη από την 32η εβδομάδα της εμβρυϊκής κατάστασης. Η ορμόνη παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο κατά την εφηβεία και η συγκέντρωσή της αυξάνεται σταδιακά. Σε 20-30 χρόνια, η περιεκτικότητα της ορμόνης είναι μέγιστη. Η πτώση σημειώνεται μετά από την ηλικία των 30. Παύει να υπάρχει μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η διαδικασία σχηματισμού ωαρίων σταματά.

Η AMH υποδεικνύει το ωοθυλακικό απόθεμα των ωοθηκών. Ταυτόχρονα, το επίπεδο της ορμόνης μπορεί να διαφέρει από κύκλο σε κύκλο (τόσο μειώνεται όσο και αυξάνεται). Το AMH δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα των ωαρίων. Επομένως, είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα ότι το χαμηλό ποσοστό του υποδηλώνει υπογονιμότητα.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο δείκτης επηρεάζεται επίσης από παράγοντες όπως:

Οιστραδιόλη (E2)

Η αύξηση της συγκέντρωσης της οποίας είναι πάνω από 250 pg/ml με φυσιολογική τιμή FSH, είναι επίσης δείκτης μειωμένης ωοθηκικής εφεδρείας.

Ινχιμπίνη Β

Η ποσότητα της ανασταλτίνης Β, μιας ορμόνης που παράγεται από την ωρίμανση των ωοθυλακίων. Οι τιμές μικρότερες από 45 pg/ml υποδηλώνουν ανεπαρκή απόκριση στη διέγερση της ωορρηξίας και μικρότερη πιθανότητα σύλληψης.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...