Ειδικός Αναπαραγωγής – Λέκτορας, Η.Π.Α.

Διέγερση Ωοθηκών

Η βάση οποιουδήποτε σχήματος διέγερσης υπερωορρηξίας είναι οι γοναδοτροπίνες. Πρόκειται για φάρμακα που περιέχουν τις ορμόνες FSH (θυλακιοτρόπος) ή LH (ωχρινοτρόπος).

Διέγερση Ωοθηκών

Ένα παράδειγμα θεραπευτικού σχήματος που χρησιμοποιείται στη μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης είναι το πρωτόκολλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Συνήθως, αυτό είναι ένα πινακοποιημένο ημερολόγιο που καθορίζει ποια φαρμακευτική αγωγή πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέρα και κάθε ώρα για να αυξάνεται η ωρίμανση των ωαρίων στις ωοθήκες της ασθενή.

Διέγερση Ωοθηκών κατά την Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εφαρμογή των ακόλουθων θεμελιωδών κανόνων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας προσαρμοσμένης στρατηγικής για τη διέγερση των ωοθηκών:

Ωάρια

Μακρύ Πρωτόκολλο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

“Μακρύ πρωτόκολλο” (ή πρωτόκολλο απευαισθητοποίησης της υπόφυσης) είναι πρωτόκολλο μέσης ωχρινικής φάσης προηγούμενου εμμηνορροϊκού κύκλου. Χρησιμοποιείται συχνά σε προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης και οι περισσότεροι ειδικοί της εξωσωματικής γονιμοποίησης θεωρούν ότι προσφέρει το υψηλότερο ποσοστό εγκυμοσύνης για τις περισσότερες ασθενείς.

Βραχύ Πρωτόκολλο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Βραχύ πρωτόκολλο για κακή ανταπόκριση των ωοθηκών στη διέγερση (μικροδόσεις a-GnRH).

Πρωτόκολλο με Ανταγωνιστές GnRH

Είναι κατάλληλα για τη χρήση μέτριων πρωτοκόλλων διέγερσης και τροποποιημένων φυσικών κύκλων και δεν έχουν αρνητικές παρενέργειες (εξάψεις, εφίδρωση, άγχος, αϋπνία κ.λπ.).

Τα οφέλη του πρωτοκόλλου ανταγωνιστών θεραπειών περιλαμβάνουν: μειωμένες ενέσεις μικρότερος χρόνος θεραπείας (τουλάχιστον 12-15 ημέρες λιγότερο από το μακρό πρωτόκολλο), χαμηλότερη συνολική δόση γοναδοτροπίνης, λιγότερη πιθανότητα επιπλοκών όπως λοιμώξεις χειρουργικού σημείου (surgical site infection, SSI) (στατιστικά σημαντική), μικρότερη διάρκεια αναλόγου GnRH.

Υπερ-βραχύ Πρωτόκολλο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Το πρωτόκολλο υπερ-βραχής έξαρσης GnRHa/GnRHant και ο ποικίλος τρόπος και χρόνος συγχορήγησης hCG και GnRHa για την τελική ωρίμανση των ωοθυλακίων έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πρόσφατα, αρκετές νέες υποσχόμενες αλλαγές έχουν εισαχθεί στην κλινική πράξη.

Πρωτόκολλο κλομιφαίνης - γοναδοτροπίνης (Clomiphene-Gonadotropin)

Η κιτρική κλομιφαίνη χορηγείται συχνά μεταξύ της 2ης και της 6ης ημέρας του κύκλου και στη συνέχεια οι γοναδοτροπίνες ξεκινούν με πρωτόκολλα κλομιφαίνης-γοναδοτροπίνης.

Σχετικά Θέματα
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα

Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τη γονιμότητα είναι ο εντοπισμός της υπογονιμότητας...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας της γονιμότητας...

Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

Μικρογονιμοποίηση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση, ICSI ή ενδοκυτταροπλασμική έγχυση σπέρματος...